Kutak za članove

27.04.2016.
eVISITOR - novi sustav prijave i odjave turista u Republici Hrvatskoj na snazi od 01.01.2016.


Novim Pravilnikom o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici NN 126/15  propisan je novi elektronički sustav prijave i odjave gostiju, koji je već u upotrebi od 1. siječnja 2016., a predstavlja centralno mjesto informacija o turistima svih turističkih zajednica na području Republike Hrvatske.

Novi Pravilnik zamjenjuje dosadašnji Pravilnik o postupku prijave i odjave turista i načinu vođenja popisa turista, a eVisitor se definira kao “središnji elektronički sustav prijave i odjave turista u Republici Hrvatskoj“. Od 1. siječnja taj je sustav zamijenio dosadašnji klasični način prijave gostiju.

Popis turista u sustavu eVisitor vodi se posebno za svaku pojedinu pravnu i fizičku osobu koja:

1. pruža uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost (pansioni, hoteli, hosteli...)

2. pruža uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (charter, cruising)

3. pruža uslugu smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu

Također, popis turista u sustavu eVisitor vodi se i za:

1. vlasnike kuća i stanova za odmor i za sve osobe koje noće u toj kući ili stanu

2. stanovnike turističke općine ili grada koji ima obvezu prijave osoba koje borave u njegovoj kući ili stanu.

Kao prednosti sustava eVisitor ističu se brža prijava i odjava gostiju, kao i automatski obračun boravišne pristojbe iznajmljivačima. Korisnici eVisitora će tako biti u mogućnosti da vide sve svoje obveze i uplate, te da preuzmu i isprintaju uplatnicu za plaćanje boravišne pristojbe. Budući da će prijava i odjava gostiju teći brže nego do sada, ova aplikacija omogućuje i praćenje kretanja turista s manjim vremenskim odmakom, što će omogućiti bržu izradu statističkih podataka. Također, eVisitor zamjenjuje i Knjigu gostiju, te se ona više neće morati voditi na klasičan način kao što je dosad bio slučaj. Aplikacija eVisitor uza sve svoje funkcije koje obveznicima nudi, zapravo i jest elektronička vrsta Knjige gostiju, tj. elektronički Popis turista. 

Tako prikupljeni podaci o smještajnim objektima i pružateljima usluga smještaja, objedinjeni na jednome mjestu, biti će dostupni svim turističkim zajednicama, kao i brojnim javnim tijelima, što će omogućiti međusobno učinkovitiju suradnju.

Da bi se mogli koristiti sustavom eVisitor, svi navedeni obveznici prijave i odjave gostiju trebaju uz predočenje osobnog dokumenta u turističkoj zajednici zatražiti korisničko ime, lozinku i tablicu TAN brojeva (“Transaction Authentication Number” - sigurnosnih brojeva za pristup aplikaciji), a također mogu zatražiti i pomoćne materijale za lakše korištenje. Ove pomoćne materijale donosimo i ovdje u privitcima u pdf formatu, te ih obveznici mogu "jednim klikom" jednostavno preuzeti, te ih spremiti trajno na svoje računalo.

Riječ je o web aplikaciji, što znači da će joj se pristupati samo uz pomoć računala ili nekog drugog uređaja (tableta, mobitela) s internetskom vezom i internetskim preglednikom, kao što su Chrome, Firefox i drugi. Instalacija dodatnih programa neće biti potrebna, a web aplikacija bi trebala funkcionirati na svim preglednicima.

Također, do službenog početka sezone u Turističkoj zajednici općine Pirovac biti će postavljen prikladni terminal sa računalom, kako bi i obveznici koje nemaju računalo (ili neki drugi uređaj s internetskom vezom) ili se računalom ne koriste, mogli svoje prijave i odjave odraditi na ovaj novi način uz asistenciju naših djelatnika. Napominjemo da su svi obveznici dužni svoje podatke (korisničko ime, lozinku i TAN tablicu) preuzeti najkasnije do dolaska svojih prvih gostiju za prijavu.


NOVO!!! - eVisitor: kreirana dodatna pojašnjenja za turističke agencije, a utemeljen i pozivni centar za upite korisnika

Hrvatska turistička zajednica pripremila je dodatna pojašnjenja namijenjena turističkim agencijama vezano za postupke prijave i odjave turista te vođenja popisa turista putem sustava eVisitor. Ova HTZ-ova pojašnjenja detaljno opisuju ulogu agencija u slučajevima kada iznajmljivači prijavu ili odjavu turista žele povjeriti agenciji kao stručnom subjektu, odnosno detaljnije se opisuje mogućnost da turistička agencija vrši prijavu ili odjavu turista u ime i za račun pojedinog iznajmljivača. Naime, turističke agencije su i do sada, sukladno važećim propisima, mogle vršiti uslugu prijave ili odjave turista te vođenja popisa turista za pojedinog iznajmljivača. Sukladno tome, sustav eVisitor i dalje pruža istu mogućnost turističkim agencijama,  ali se sama prijava ili odjava turista više ne vrši putem pojedinačnih sustava kojima su upravljale turističke zajednice, nego na jednom mjestu, odnosno u online pristupom sustavu eVisitor.
S obzirom da su iznajmljivači zakonom određeni kao obveznici prijave i odjave turista, agencije u svim takvim slučajevima nastupaju na temelju ugovornog odnosa s iznajmljivačem te se zaduženje i uplata boravišne pristojbe evidentiraju upravo na ime iznajmljivača i njegov objekt na kojeg se prijava ili odjava turista kao i popis turista odnosi. Posebno je bitno za istaknuti kako je prilikom sklapanja takvih ugovora potrebno uzeti u obzir i propise o zaštiti osobnih podataka, a upravo iz razloga što prijava odnosno odjava turista sadrži takvu vrstu podataka.
 
Također, ostavljena je i mogućnost da iznajmljivač agenciju opunomoći da kod turističke zajednice u ime i za račun tog iznajmljivača preuzme njegove pristupne podatke u sustav eVisitor, bez potrebe da takva punomoć bude ovjerena kod javnog bilježnika, te samostalno na temelju takvih podataka izvrši sve potrebne radnje za prijavu ili odjavu turista u ime i za račun tog iznajmljivača. Uz navedeno, sustav eVisitor podržava i mogućnost da agencije svoje postojeće recepcijske programe prilagode automatiziranoj prijavi ili odjave turista putem API-a, elektroničkom razmjenom podataka.
 
„Vjerujem kako smo ovim pojašnjenjima dodatno pomogli turističkim agencijama da se što kvalitetnije pripreme za predstojeći glavni dio sezone te da iznajmljivačima ponude i uslugu prijave i odjave turista koju kao registrirani specijalisti mogu obavljati u okviru pružanja usluga u turizmu. Navedena pojašnjenja ćemo distribuirati putem strukovnih udruženja turističkih agencija, a javno su objavljena i na internetskim stranicama. S obzirom da je ovo prva godina primjene sustava eVisitor, cijelom sektoru želimo omogućiti kvalitetnu podršku u primjeni sustava“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.NOVO!!! - eVisitor Pozivni centar za upite korisnika

Sa ciljem dodatnog jačanja sustava korisničke podrške za sve subjekte koji koriste sustav eVisitor, utemeljen je pozivni centar za upite korisnika koji sva pitanja rješava u najkraćem mogućem roku kroz dostavu preciznih informacija. Hrvatska turistička zajednica isti je utemeljila s ciljem osiguravanja unificiranog i jednoznačnog postupanja svih sudionika u poslovima prijave i odjave turista te vođenja popisa turista. 
Pozivni centar radi svakim danom od 8 do 24 sata, a korisnici svoje upite mogu poslati na adresu eVisitor@htz.hr ili telefonskom putem na broj 01/5494-477. Na ovaj će način korisnici dobiti precizne informacije vezane uz sustav eVisitor, a osobe koje postave upite koji nisu u domeni sustava bit će upućene na nadležne institucije.

Više o eVisitoru saznajte na sljedećim stranicama http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/eVisitor, a YouTube kanal https://www.youtube.com/channel/UCRQ5Bx2JdGhcEtLCE5eze7g donosi i prezentacije o sustavu koje detaljno objašnjavaju kako koristiti aplikaciju korak po korak. Također, na službenim eVisitor Wiki stranicama formirana je baza FAQ najčešćih pitanja koja su dosad postavljana iz sustava turističkih zajednica, obveznika i programerskih kuća, te odgovori na postavljana pitanja od strane Hrvatske turističke zajednice. Vjerujemo da će Vam biti od koristi, te da će te na većinu svojih pitanja odgovor pronaći upravo na ovome mjestu. Ujedno Vas obavještavamo da će se stranice kontinuirano ažurirati i nadopunjavati novim odgovorima, te da je stranica javno dostupna svim posjetiteljima bez potrebe prijave u sustav. Poveznica na FAQ:http://www.evisitor.hr/eVisitorWiki/Javno.eVisitor-Cesto-postavljana-pitanja.ashx.


eVisitor za obveznike - Prijava i odjava turista
eVisitor za obveznike - Pregled i uređivanje podataka o objektima
eVisitor za obveznike - Poništavanje/izmjena turista
eVisitor za obveznike - Financije

Kalendar događanja

Apps

Blog

Newsletter